Begrotingsbehandeling 2023 Inbreng VVD

Op dinsdag 8 november is de Begroting 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Tijdens de behandeling diende wij een motie in waarin wij het College oproepen voor 2023 een OZB-Korting van 30 euro per object in te voeren. De motie is aangenomen en werd mee ingediend door CDA, JAN en D66. Daarnaast diende wij een motie van het JAN mee in voor een ingroeimodel van de Afvalstoffenheffing. Hiermee temperen we de lokale woonlasten voor alle inwoners in 2023.

Nederweerter VVD Algemene Beschouwingen – Begroting 2023 8 november 2022

 

Vandaag ligt de eerste Begroting van deze bestuursperiode voor. En zo ook de eerste begroting van dit nieuwe College van B&W, waarin de ambities uit het coalitieakkoord Goed voor Elkaar zijn vertaald naar de verschillende uitvoeringsprogramma’s.

 

Allereerst spreekt De Nederweerter VVD haar complimenten uit richting College en ambtelijke organisatie. Deze begroting laat namelijk wederom zien dat we het inderdaad goed voor elkaar hebben in Nederweert. Wederom is het College erin geslaagd een positieve meerjarenbegroting te presenteren. De begrotingsruimte voor de komende jaren is fors. Dat geeft vertrouwen dat onze gemeente ook de komende jaren over middelen beschikt om: 

-       Een veilige gemeente te blijven om in te wonen, werken en recreëren

-       Onze lokale economie te versterken

-       Te zorgen voor veilige en duurzame infrastructuur

-       Te zorgen voor een aantrekkelijk buitengebied

-       Via het sociaal domein de zelfredzaamheid van onze inwoners te versterken

 

En dat is belangrijk. Want tegelijkertijd leven onze inwoners in onzekerheid door het aanhoudende conflict in Oekraïne. Stijgende prijzen voor levensmiddelen, en de hoge energieprijzen. Hoewel dit problemen zijn, beïnvloedt door krachten buiten het gemeentehuis. Vindt De Nederweerter VVD dat we ook vanuit dit lokaal bestuur moeten kijken hoe we hierin onze inwoners kunnen ondersteunen. De Witgoed Inruilactie is hierin al een goed initiatief. Maar De Nederweerter VVD wil naast de bestaande initiatieven om minima tegemoet te komen, ook wat doen voor de bredere middenklasse.

 

Op enkele onderdelen uit de Begroting zullen wij verder in gaan.

 

Belastingen

Zoals al eerder aangegeven ziet het er financieel goed uit voor onze gemeente. We kijken aan tegen een meerjarig positief resultaat, van miljoenen euro’s. Uiteraard is dit goed nieuws. Maar De Nederweerter VVD, ziet tegelijkertijd ook dat Nederweert hoge Lokale Woonlasten heeft, vergeleken met omliggende gemeenten. Gezien onze inwoners dit jaar vrijwel alle kosten al sterk hebben zien stijgen. Vindt de Nederweerter VVD dat we hen dit jaar extra kunnen helpen. Daarom dient de Nederweerter VVD een motie in waarin wij het College oproepen de begrote OZB-opbrengsten in 2023 eenmalig te verlagen met een “korting” van een richtbedrag van 30 euro per object. Daarnaast zal de afvalstoffenheffing voor onze inwoners in 2023 ook aanzienlijk stijgen als we nu niet acteren. Daarom dient de Nederweerter VVD de motie van het JAN mee in, om te gaan voor een ingroeimodel voor de afvalstoffenheffing. Met deze twee moties temperen we de woonlasten voor 2023. 
De Nederweerter VVD vindt het namelijk belangrijk dat we het begrotingsoverschot niet kleiner maken door allerlei dure plannen te gaan bedenken om meer uit te geven. Nee, wij kiezen ervoor om dit overschot te verminderen door minder geld op te halen bij onze inwoners.


 

Economie

Zoals bij velen bekend gaat de lokale economie de Nederweerter VVD aan het hart. De afgelopen jaren hebben wij vaak opgeroepen voor meer aandacht voor dit thema. Het stemt ons positief om in deze begroting te zien dat er meer aandacht komt voor onze lokale economie. De Nederweerter VVD is enthousiast over de ontwikkelingen rondom het Centrumplan. Maar ons centrum is meer dan alleen de Burgemeester Hobusstraat. Daarom is het goed dat er gewerkt wordt aan een samenhangend winkelgebied van Lambertushof, Kerkstraat-Noord en Kapelaniestraat. En dat verbindingsstraten van het Centrumplan naar de Kerkstraat, en de parkeerplaats aan het Lambertushof worden opgewaardeerd. Dit zijn belangrijke stappen voor een toekomstbestendig en fijn winkelcentrum.

 

Naast het centrum, heeft de Nederweerter VVD er de afgelopen jaren ook veelvuldig toe opgeroepen om aan de slag te gaan met bedrijventerreinen. De Nederweerter VVD vindt dat we ondernemers in onze gemeente zo veel mogelijk ruimte moeten bieden om binnen onze gemeentegrenzen te kunnen blijven en/of groeien. Ook onze ondernemers blijven immers graag binnen onze gemeente en zouden het jammer vinden om onze gemeente te moeten verlaten. Daarom vindt de VVD het goed om te zien dat hier nu mee aan de slag wordt gegaan. We vinden het een logische keuze dat eerst naar bestaande bedrijventerreinen wordt gekeken, om te zien in hoeverre deze kunnen worden opgewaardeerd. Maar hiernaast vindt De Nederweerter VVD dat zo snel mogelijk werk gemaakt moet worden om bedrijfskavels of een bedrijventerrein toe te voegen. Hoe langer er wordt gewacht met dit proces, hoe langer wij onze ondernemers te kort doen. We weten allemaal dat het een lange weg is om bedrijfskavels te kunnen toevoegen. De afgelopen jaren is hier niet mee gestart, laten we niet nog meer jaren wachten.

q  Vindt het College ook dat het proces om nieuwe kavels toe te voegen, snel gestart moet worden?

q  Wanneer is het College van plan om met dit proces te beginnen?

 

Wonen

In het Coalitieakkoord staat opgenomen dat wonen topprioriteit heeft. Dat is ook logisch want iedereen kent in zijn of haar omgeving wel mensen die lastig aan een woning kunnen komen. De Nederweerter VVD is verheugd om te zien dat in deze begroting extra budget is opgenomen, voor extra capaciteit om woningbouwlocaties te ontwikkelen. Tegelijkertijd vraagt de VVD zich af of het gevraagde extra budget wel genoeg is. Een capaciteitsverhoging van +2,85 FTE klinkt voor ons niet direct als een verhoging die recht doet aan het predicaat Topprioriteit. Daarnaast lezen wij op pagina 61 van de Begroting een te verwachten realisatie van 80 woningen in 2023, tegen 136 woningen in 2022. 

q  Kan het College aangeven waarom het niet inzet op een grotere capaciteitsverhoging?

q  Kan het College uitleggen waarom er in 2023 naar verwachting minder woningen worden gerealiseerd dan in 2022?

 


 

Duurzaamheid

Dan het onderwerp Duurzaamheid. In het coalitieakkoord hebben wij aangegeven dat wij ernaar streven dat iedere woning zo veel mogelijk zijn eigen energie kan opwekken. En dat er deze periode wordt ingezet op haalbare en betaalbare oplossingen zoals energiebesparing, zon op dak, en alternatieven voor aardgas. De Nederweerter VVD vindt het goed om terug te lezen in de begroting dat er in deze periode werk wordt gemaakt om deze ambities en doelstellingen te realiseren. Hiermee bieden we namelijk een oplossing voor een probleem waar zo veel huishoudens op dit moment mee te maken hebben: de stijgende energierekening. Het is in deze tijd belangrijker dan ooit dat we meer zelfvoorzienend worden en minder afhankelijk worden van energieleveranciers en onvrije landen zoals Rusland. Daarbij is de terugverdientijd van maatregelen om energie te besparen en op te wekken, momenteel ontzettend gunstig. Als Nederweerter VVD zien we daarom graag een gemeente die een aanjagende rol neemt om ervoor te zorgen dat huishoudens in Nederweert zelfvoorzienender worden en minder afhankelijk van energieleveranciers. 

q  Kan het College toezeggen dat zij een aanjagende rol aanneemt om Nederweert zelfvoorzienender te maken?

q  En kan het College uitleggen waarmee zij bezig is om onze duurzaamheidsdoelen en ambities werkelijkheid te maken?

 

Buitengebied

Nog altijd is het niet helemaal duidelijk wat de gevolgen voor Nederweert zullen zijn van de stikstofplannen van het Kabinet. Hierdoor blijven Agrarisch ondernemers in ons buitengebied in onduidelijkheid achter. Omdat de huidige landelijke aanpak vooralsnog tot onrust en onduidelijkheid leidt over de toekomst van Agrariërs in ons buitengebied, vindt de Nederweerter VVD het een goed initiatief dat de gemeente een Perspectiefteam Buitengebied gaat inrichten. Wat de Nederweerter VVD betreft, laat dit zien dat onze gemeente vooruit wil, en actief wil meedenken met agrariërs over hun toekomst. Dat juicht de VVD toe. Wel vraagt De Nederweerter VVD zich af, wanneer het College van plan is dit team ingericht en opererend te hebben. Zoals de Wethouder in de themaraad van 3 oktober over Transitie Buitengebied aangaf, heerst er ook binnen de gemeente nog veel onduidelijkheid over waar Landelijke en Provinciale overheid precies naartoe willen. Zo lang dit het geval is, wordt het lastig om ondernemers perspectief te bieden.

q  Deelt het College deze zorgen van de Nederweerter VVD en kan het aangeven per wanneer het voornemens is om het Perspectiefteam Buitengebied opererend te hebben?


Slot

Kortom Voorzitter, De Nederweerter VVD vindt het belangrijk dat wij als lokaal bestuur antwoorden bieden op zorgen die leven bij onze inwoners. Daarvoor moeten we ons sterk maken. Het gaat goed met onze gemeente en dat moet ook zo blijven.