Uit de raadsvergadering van 3 september

Op de agenda stond de financiering van de Randweg N266. Wethouder Hubert Mackus betoogde dat een gemeentelijke bijdrage van vijf miljoen euro noodzakelijk is om een wegverbinding te kunnen realiseren die ook daadwerkelijk de gewenste verbeteringen op het gebied van verkeer en leefklimaat biedt. De fracties van VVD, CDA en PvdA gingen hiermee akkoord, waarmee het voorstel werd aangenomen door de raad.

© Arno Ansems

De VVD riep daarbij wel het college op om in eerste instantie niet naar de goedkoopste, maar naar de beste oplossing te zoeken. Zo kan inzichtelijk worden gemaakt welke elementen absoluut essentieel zijn. Bijvoorbeeld: parallelle wegen voor het plaatselijk- en landbouwverkeer. Pas daarna kan er gekeken worden naar wat haalbaar en betaalbaar is. Ook constateerde de VVD dat de werkgroep stakeholders behoorlijk wat werk steekt in het proactief aandragen van diverse oplossingen. Deze oplossingen dienen goed bekeken te worden.

Unaniem keurde de raad een stimuleringspakket voor de woningbouw goed. Dit pakket bestaat voornamelijk uit drastische prijsverlagingen voor bouwkavels. Pure noodzaak, aangezien omliggende gemeenten al eerder dergelijke prijsverlagingen hebben doorgevoerd en de verkoop van kavels in de kleine kernen vrijwel is stilgevallen. De VVD opperde ook om kavels via een huurkoopconstructie aan te bieden. Bij een dergelijke constructie krijgt de koper pas na enkele jaren de kavel in bezit; de eerste jaren wordt de kavel slechts gehuurd. De betaalde huur is voldoende om de renteverliezen die de gemeente op dit moment lijdt op deze kavels te dekken, maar wel substantieel lager dan wat de koper normaal gesproken aan hypotheeklasten zou moeten afdragen. Dus geen extra kosten voor de gemeente, maar wel een voordeel voor de koper. Het college gaf aan deze suggestie verder te willen onderzoeken.

Bij de ingekomen stukken zat een melding van een gevaarlijke verkeerssituatie. Voertuigen komende vanaf de Schansstraat hebben maar beperkt zicht op het fietspad van de Hoofstraat, waardoor hier regelmatig ongelukken gebeuren. Het college liet weten dat de aanpalende woningeigenaar al gevraagd is om het groen te beperken. Vanwege de knik in het fietspad geeft de VVD echter de voorkeur aan het plaatsen van een verkeersspiegel. Het college zal dit voorstel onderzoeken.