Antwoorden op vragen over Rumal

Op 3 maart heeft Statenlid Renée Wernink enkele schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Limburg over het Ospelse bedrijf Rumal. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de recycling van vrachtwagenbanden tot hoogwaardige rubbergranulaten en -poeders.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van klachten over dit bedrijf. Daarbij ging het vooral om geuroverlast, neerslag van ijzer en rubberdeeltjes en zorgen over de volksgezondheid en de brandveiligheid.

Inmiddels zijn deze vragen door GS beantwoord. Zij laten weten dat er in maart diverse onderzoeken zijn uitgevoerd bij Rumal, waaronder een stofemissie-, een geuremissie- en een brandveiligheidsonderzoek. Op dit moment wordt er gewerkt aan de rapportage over deze onderzoeken. Mocht die rapportage daar aanleiding toe geven, dan zal er handhavend worden opgetreden. Ook de chemische processen bij Rumal zijn nader geanalyseerd. Uit deze analyse blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat het bedrijf dioxines uitstoot. Ten slotte wijst GS erop dat de directeur van Rumal goed communiceert richting de provincie en diverse malen heeft aangegeven alles in het werk te stellen om hinder afkomstig van het bedrijf naar de omgeving te minimaliseren.