Schriftelijke vragen over overlast bij Rumal

Statenlid Renée Wernink heeft afgelopen week vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over de overlast in Ospel van het bedrijf Rumal.

Aan de voorzitter van Gedeputeerde Staten van Limburg
Postbus 5700
6202 MA MAASTRICHT

Ospel, 3 maart 2015

Betreft: Schriftelijke vragen ex art. 38 RvO inzake overlast en gezondheidsrisico’s Rumal Nederweert

Geachte voorzitter,

Aan de Kanaaldijk 14 in Nederweert is het bedrijf Rumal (Rubber Metaalindustrie Limburg) gevestigd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de recycling van vrachtwagenbanden tot hoogwaardige rubbergranulaten en -poeders. Zij recyclen circa 35.000 vrachtwagenbanden per jaar. Deze granulaten en poeders dienen als grondstof voor tal van industriële toepassingen, onder meer asfalt en kunstgrasvelden.

Voor de milieuvergunning valt dit bedrijf onder de provincie Limburg.

Vanuit de buurt zijn de afgelopen maanden klachten ingediend bij de gemeente Nederweert, de provincie Limburg en de eigenaar van het bedrijf. Deze klachten concentreren zich op 3 thema’s: geuroverlast, neerslag van ijzer en rubberdeeltjes en zorgen over de volksgezondheid. Het is mij bekend dat het bedrijf wel reageert op klachten uit de buurt, maar nog geen oplossing heeft kunnen bieden. Ook is mij bekend dat zowel gemeente als provincie de klachten serieus nemen en ze in behandeling zijn. Met de eigenaar is afgesproken dat buurtbewoners bij klachten direct met hem contact opnemen. Zij beschikken ook over zijn mobiele telefoonnummer. Op zich prima, maar een oplossing is er nog niet.
Bij mijn bezoek aan buurtbewoners op 28 februari 2015 constateerde ik zelf bovendien een enorme opslag van gereed product.

Mijn vragen aan het college zijn niet alleen gericht op de verleende vergunning en eventuele handhaving, maar betreffen met name ook de volksgezondheid en veiligheid.

1) Geuroverlast
Het bedrijf veroorzaakt door het productieproces regelmatig ernstige geuroverlast. Op 7 januari heeft de toezichthoudend ambtenaar van de gemeente laten weten dat bij Rumal enkele proeven zullen worden gedaan om de oorzaak van de klachten te achterhalen. De genomen acties en bevindingen zullen aan de gemeente Nederweert en de provincie Limburg worden gerapporteerd. Wij verzoeken het college om met de ondernemer hier concrete afspraken over te maken met een datum waarop gerapporteerd moet zijn, zodat hierover snel duidelijkheid bestaat. Tevens vragen wij het college om de staten te informeren over de resultaten van deze proeven en keuzes die gemaakt worden om tot een oplossing te komen.

2) Rubber en ijzerresten
Bij omwonenden zijn rubberresten gevonden in vijvers en op drinkwaterplaatsen van hun hobbydieren. Daarnaast vertonen regenpijpen, kozijnen, auto’s etc roestplekjes. Donderdag 12 februari heeft de heer Van de Brand van Rumal, samen met een schoonmaakbedrijf bekeken op welke wijze de roest verwijderd kan worden. Afgelopen week zijn kozijnen schoongemaakt, maar bijvoorbeeld de kleine roestpuntjes op auto’s kreeg men niet verwijderd. Diverse foto’s van deze roestplekken zijn door de omwonenden naar de provincie gestuurd.
Een van de omwonenden heeft een stukje weidegrond met een zware magneet gecontroleerd. Daarbij bleven kleine deeltjes ijzer aan het magneet kleven. De omwonenden maken zich zorgen dat grond, vijvers e.d. nu vervuild worden met rubber en metaal.

Is het college bereid om op korte termijn een onderzoek in te stellen naar de effecten op de omgeving van het bedrijf op het gebied van onder meer de verspreiding van rubber en metaal.
Wanneer blijkt dat de omgeving inderdaad vervuild wordt door de uitstoot van dit bedrijf, wat gaat de provincie daar dan aan doen?

3) Volksgezondheid
Omdat de uitstoot van het bedrijf vragen omtrent de volksgezondheid bij omwonenden oproept, heeft een van de bewoners, de heer Spitters, de eieren van zijn hobbykippen laten onderzoeken bij ROBA laboratorium. Deze zijn in dat onderzoek vergeleken met eieren van 2 free range bedrijven (in Asten en IJsselstein), waar de legkippen dus ook buiten lopen.
De geldende normen zijn:
Dioxine + PCB 5
Dioxine 2,5

De resultaten van het onderzoek:
Dioxine + PCB Dioxine
Asten 0,881 0,638
IJsselstein 0,792 0,625
Ospel (Spitters) 3,367 1,736

Hoewel de eieren daarmee nog onder de toegestane norm blijven en dus ook voor consumptie geschikt zijn, is dit verschil wel verontrustend.
Overigens wil ik opmerken dat de eieren van de diverse pluimveebedrijven in de directe omgeving van Rumal géén risico lopen op een verhoogd dioxine gehalte, aangezien deze dieren niet buiten komen.

Is het college bereid om te laten onderzoeken of er een relatie is tussen het hoge dioxine/PCB gehalte in de eieren en de uitstoot van het bedrijf Rumal?
Als die relatie bestaat, wat gaat de provincie daar dan aan doen?

4) Brandveiligheid
Op het terrein van Rumal liggen honderden big bags met gereed product. Een bijzonder brandbaar product. Het terrein ligt inmiddels zo vol dat de zakken ook direct tegen de omheining langs de weg liggen. Het gevaar bij brand is bijzonder groot. Waarschijnlijk ligt hier vooral een rol voor de gemeente Nederweert.
Is de provincie bereid om op korte termijn met de gemeente Nederweert te bekijken wat ter plaatse aan opslag is toegestaan? En is de provincie bereid om met de ondernemer en de gemeente Nederweert te bespreken wat wenselijk is om de brandveiligheid zo optimaal mogelijk te borgen.

5) Handhaven en oplossen
De VVD realiseert zich dat handhaven niet altijd de beste methode is om tot oplossingen te komen. Toch vraagt de VVD het college, daar waar dat in deze situatie nodig is, om te handhaven. Immers overeengekomen regels zoals vastgesteld in vergunningen dienen nagekomen te worden.
Echter de VVD realiseert zich ook dat we de tijd waarin bedrijven en overheden zich achter de tekst van een vergunning kunnen verschuilen achter ons ligt. Soms pakken goedbedoelde vergunningen immers in de praktijk anders uit en heeft de omgeving last van een bedrijf, terwijl deze zich keurig aan de regels houdt.

Wil het college ons toezeggen dat zij met de ondernemer en de gemeente Nederweert een oplossing gaat zoeken om de geconstateerde problemen op te lossen, ongeacht of de ondernemer zich al dan niet aan de vergunningsregels houdt?

Graag ontvangen wij binnen de daarvoor gestelde termijn een reactie van het college.

Met vriendelijke groet, namens de VVD fractie,
Renée Wernink